Tässä ehdottomasti paras patonkiresepti mitä olen kokeillut. Mutta ei todellakaan mitään pikaleipää... Itse annoin juuren tekeytyä yön yli jääkaapissa. Patonkipelti on kyllä aivan huippu hankinta!

Patongit

Taikina 1 eli juuritaikina:

5 g tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja

Liuota murennettu hiiva veteen kulhossa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön nousemaan vähintään neljäksi tunniksi tai laita jääkaappiin nousemaan yön yli.

Taikina 2:

15 g tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
1. taikina
vajaa rkl suolaa
1 rkl sokeria
7-8 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhossa, lisää vesi ja sekoita. Lisää juuritaikina 1. , sokeri, suola ja jauhot. Vaivaa (yleiskoneella alhaisella nopeudella ) 15 minuuttia. Nostata taikinaa liinan alla huoneenlämmössä n. 1½ tuntia.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja jaa se kolmeen osaan.
Kauli paloista suorakaiteen muotoisia. Aloita yhdestä kulmasta ja rullaa patongeiksi. Nosta patongit hyvin öljytylle patonkipellille (tai tavalliselle pellille), laita liina päälle ja anna nousta taas huoneenlämmössä n. tunti.
Voitele patongit kylmällä vedellä, vedä vinottain terävällä veitsellä pintaan muutamia viiltoja ja ripottele pinnalle haluamiasi siemeniä, esim. seesaminsiemeniä. Paista 240 asteisessa uunissa hetken aikaa niin, että patongit saavat väriä pintaan ja alenna sitten lämpötila 200 asteeseen. Paista yhteensä 30 minuuttia. Parhaimmillaan patongit ovat tuoreina ja pinta pysyy ihanan rapeana, kun patonkeja ei peitä liinalla.